Tapak Loji CATL bateri Eropah akan ditentukan selepas memperolehi pengesahan di Thuringia

- Jun 08, 2018-

Tapak Loji CATL bateri Eropah akan ditentukan selepas memperolehi pengesahan di Thuringia, Jerman


Pengenalan: CATL merancang untuk meningkatkan 10% daripada ekuitinya jumlah dalam tawaran awam permulaan untuk mengumpul dana bagi mengembangkan lagi pasarannya ke luar negara. CATL, terletak di Ningde, sebuah bandar pelabuhan di Tenggara China, telah menimbangkan memulakan pengeluaran di Eropah sejak awal tahun ini.

Menurut laporan media asing, dimaklumkan sumber mendedahkan bahawa China bateri gergasi Ningde (CATL) tidak lama lagi akan membuat keputusan untuk menubuhkan sebuah kilang bateri di Jerman sebagai sebahagian penting daripada memasuki pasaran Eropah.

Orang yang biasa dengan perkara itu menegaskan bahawa CATL sedang mempertimbangkan untuk menubuhkan sebuah kilang bateri di Thuringia, Jerman. Kerana kajian siting telah dijalankan secara peribadi, orang yang bijak diminta tidak didedahkan. Mereka menyatakan bahawa CATL juga sedang meneroka sesuai alamat di Poland dan sekurang-kurangnya satu negara Eropah yang lain, dan akhirnya boleh memilih untuk membina kilang-kilang di mana ia sudah dianggap. Wakil CATL enggan mengulas mengenai perkara ini.

CATL merancang untuk meningkatkan 10% daripada modal jumlah saham dalam tawaran awam permulaan untuk mengumpul dana bagi mengembangkan lagi pasarannya ke luar negara. CATL, terletak di Ningde, sebuah bandar pelabuhan di Tenggara China, telah menimbangkan memulakan pengeluaran di Eropah sejak awal tahun ini. Pada masa ini, terdapat hanya satu kilang bateri Nissan di Eropah. Kekurangan kilang bateri bermakna bahawa ini adalah satu pasaran ' blue Ocean '. Walau bagaimanapun, pembuat bahagian-bahagian Eropah Pearl auto seolah-olah telah enggan untuk melabur dalam industri bateri terhadap pembekal utama Asia bateri Samsung SDI, bahan kimia LG dan Panasonic. Bosch, pembekal bahagian-bahagian yang terkenal di dunia, mengambil keputusan untuk tidak mengeluarkan sel-sel bateri tiga bulan yang lalu, mendakwa bahawa kos pengeluaran yang melebihi 20 bilion Euro (AS$ 23.5 bilion).

Sabine Angermann, Daimler Kumpulan Perolehan Eksekutif, wahyu buat sebulan bahawa Kumpulan Daimler membincangkan kerjasama bekalan dengan CATL, dan CATL akan menjadi syarikat pembekal tenaga bateri. Pelanggan CATL OEM semasa termasuklah Kumpulan Volkswagen, BMW, Nissan dan Hyundai.

Kesatuan perkakasan minggu ini menekankan bahawa membangunkan bateri menanam di Jerman boleh membantu meringankan kerja perubahan dalam industri automotif di negara ini. Dalam satu laporan pada hari Selasa, ILO yang berkata bahawa pengeluaran kenderaan elektrik mungkin meningkat sebanyak 25,000 pekerjaan menjelang 2030, tetapi ini boleh membawa kepada kehilangan enjin dan transmisi sektor perkilangan, mengakibatkan kehilangan pekerjaan 75,000 lain.