Karbon Fiber ialah bagaimana boleh dihasilkan?

- Jan 03, 2017-

Dalam tahun-tahun kebelakangan, notebook karbon fiber, Basikal karbon fiber, raket karbon fiber dan satu siri produk karbon fiber ke rumah-rumah orang biasa, membuat andquot; fiberandquot karbon; telah menjadi salah satu yang paling akrab dengan bahan-bahan baru. Selain kerap kemunculannya dalam barangan keperluan harian, karbon fiber juga digunakan dalam automotif, aeroangkasa, limbungan, tenaga dan industri-industri berteknologi tinggi yang lain. Boleh dikatakan bahawa hampir semua bidang tentera dan pemimpin muda dapat dilihat kehadiran karbon fiber. Walau bagaimanapun, anda tahu bagaimana karbon fiber dibuat daripadanya?


Aplikasi gentian karbon di dalam pesawat penumpang Airbus A380 pada gentian karbon digunakan dalam pesawat Airbus A380

Apa itu karbon fiber?


Sebelum menjawab soalan ini, letand #39; s Lihatlah Apakah karbon fiber. Gentian karbon (karbon fiber), mengikut definisi, adalah terdiri daripada karbon fiber, kandungan karbon lebih daripada 90%. Di peringkat mikrokosmik, struktur karbon fiber adalah sama seperti grafit, dan ia adalah terdiri daripada karbon lamellar menyerpih Kristal. Kristal menyerpih karbon ini mempunyai nama, dipanggil graphene. Ianya hanya satu lapisan atom tebal, atom karbon dalam susunan hexagon, menyerupai bentuk honeycomb ke. Susunan atom ini unik menjadikan graphene bahan Tempahan teguh. Karbon, Kristal menyerpih karbon ini senantiasa tidak begitu biasa, dan kadang-kadang karbon menyerpih Kristal karbon menyerpih Kristal boleh berlaku dalam keadaan saling mengejutkan.

Microstructure daripada karbon fiber menjadikan ia mempunyai sifat-sifat baik yang banyak. Di bawah premis penyimpanan ketumpatan rendah, bersama paksi kekuatan dan Youngand #39; s modulus gentian karbon yang sangat tinggi. Sementara itu, gentian karbon mempunyai rintangan yang baik kepada suhu ultrahigh, keletihan dan hakisan, pengaliran elektrik serta sebagai baik dan kekonduksian terma. Ciri-ciri yang sangat baik, untuk memastikan pemakaiannya dalam pelbagai bidang dalam premis.


Graphene (kiri) dan grafit (kanan) Graphene (kiri) dan grafit (kanan)

Jadi bagaimana baik prestasi karbon fiber dibuat?


Walaupun gentian karbon terutamanya terdiri daripada karbon, microstructure yang terletak sangat berhampiran dengan grafit. Walau bagaimanapun, ianya masih tidak mungkin untuk menggunakan karbon atau grafit menghasilkan karbon fiber terus. Ia hanya boleh menggunakan beberapa bahan mentah gentian organik yang mengandungi karbon dan menggabungkan gentian organik dengan plastik resin. Bersama-sama untuk menghasilkan gentian karbon.


Gentian organik yang digunakan dalam penyediaan karbon fiber terutamanya termasuk: polyacrylonitrile serat, asfalt serat, viskosa di Azerbaijan atau serat fenolik, dll. Antaranya, polyacrylonitrile karbon fiber dan pitch karbon fiber ialah yang paling banyak digunakan. Penggunaan gentian organik yang berbeza kerana bahan-bahan mentah, parameter tertentu dalam proses akan mempunyai keperluan yang berbeza, disediakan oleh prestasi gentian karbon akan mempunyai beberapa perbezaan. Walau bagaimanapun, dalam proses ini, ia adalah biasa untuk menjalani proses empat serat yang berputar, penstabilan haba (preoxidation), pengoksidaan dan carbonization, yang diiringi oleh perubahan kimia seperti dehydrogenation, cyclization, preoxidation, pengoksidaan dan deoxidation. Selepas proses ini, kita boleh mendapatkan karbon fiber yang asal.


Karbon fiber badan karbon fiber badanWalau bagaimanapun, penyediaan pendahulu tidak bermakna bahawa proses penyediaan gentian karbon ke atas. Penyediaan wayar asal, tetapi juga perlu melalui proses saiz dan Pengawetan. Saiz apa yang disebut adalah Sutera mentah dan resin epoksi mencampurkan proses. Saiz proses boleh digunakan dalam pelbagai cara, secara automatik anda boleh meletakkan Mesin akan direndam dalam resin epoksi karbon fiber, juga boleh resin epoksi tiruan dan lain-lain polimer dan karbon fiber dicampur bersama-sama. Selepas saiz, anda perlu melalui proses akhir, yang ditetapkan. Proses pengawetan biasanya digunakan untuk Pemanasan, atau resin epoksi sendiri di bawah tekanan. Pengawetan adalah terutamanya untuk epoksi resin yang disalut dengan karbon fiber hardening; Di samping itu, dalam proses pengawetan, gentian karbon mungkin tindak balas kimia, bahan wayar asal tidak mengandungi bahan karbon, membawa kepada penumpuan fiber antara zarah-zarah yang lebih berkuasa. Pada masa ini, produk-produk karbon fiber benar-benar melakukan kerja dengan baik.