BYD tidak lagi berpegang kepada litium besi fosfat secara besar-besaran pelaburan dalam bateri Ternary

- Feb 09, 2017-

Pada 10 November baru pelaburan industri automotif tenaga di salon, BYD Timbalan Pengurus Besar Li Qian berkata BYD dengan rancangan pembesaran susun atur bateri litium ternary, kapasiti pengeluaran bateri BYD 2016 dijangka akan 10GW · H, pada tahun 2017 ditambah ternary bateri 5-6GW · H.

BYD adalah worldand #39; s yang kedua terbesar dan countryand #39; s kuasa bateri pengeluar terbesar, telah menegaskan laluan teknikal dari bateri litium besi fosfat, litium besi fosfat adalah worldand di #39; s peneraju teknologi. BYD juga mula susun atur secara besar-besaran ternary litium bateri, bateri ternary bermakna bahawa baris teknikal pada masa akan datang akan menduduki kedudukan dominan. Sudah tentu, ciri-ciri campuran produk yang lebih teknikal ini juga sesuai untuk merebut pasaran.

Litium ternary dan kuasa bateri litium besi fosfat berbanding dengan kewujudan satu kelebihan yang tinggi, tetapi kitaran frekuensi rendah caj dan pelepasan dan kestabilan seperti bateri litium besi fosfat, kelajuan pengecasan akan menjadi lebih perlahan. Walau bagaimanapun, dengan perkembangan pesat pasaran kenderaan elektrik, orang ramai boleh lebih banyak menuntut kontras, pelayaran perbatuan adalah hampir ukuran teknologi kenderaan elektrik yang tulen, petunjuk yang paling kritikal.

Sebelum ini, Chinaand #39; s kuasa bateri teknologi baris untuk fosfat besi litium bateri-based, tetapi keadaan subsidi dalam dasar tenaga yang baru juga mula kapasiti kepadatan dan kehidupan perbatuan tilt, serta bateri ternary kitaran mengecas dan menyahcas times dan kestabilan peningkatan pesat. Chinaand #39; s bateri kereta utama pengeluar telah mula susun atur ternary litium bateri: litium, seperti penerbangan China, Hi-Tech Hin Negeri, Ningde, dan sebagainya telah susun atur andamp ternary lithium R; D dan pengeluaran.

Jepun, Selatan Koreaand #39; s Panasonic, AESC, kimia LG, Samsung SDI, SK merupakan peneraju dalam bidang ini, Amerika Syarikat, Eropah, Jepun dan Korea Selatan pada mulanya tiga sel lithium bateri sebagai baris teknikal yang utama. Gabungan kerjasama daripada Tesla dan Panasonic paling berjaya.

Awal tahun ini, Ketua Pegawai Eksekutif Tesla Elon Musk mengumumkan bahawa ia akan bersama-sama melabur AS $ 3.7 bilion di gurun Nevada untuk membina sebuah 35GW · H bateri kilang di gurun Nevada. Facilityand #39; s kapasiti adalah hampir sama dengan pasaran global semasa kuasa bateri dan, selepas mencapai kapasiti akan mampu memenuhi Tesla 460,000 Model S, Model X dan Model 3 kuasa bateri keperluan, apabila kos pengeluaran bateri akan dikurangkan sebanyak 30%.

Teras pertandingan baru tenaga kenderaan pertempuran kuasa bateri, kunci kepada kuasa bateri perang adalah saiz dan pasaran saham. Dengan skala akan persaingan harga, dan kemudian terus mengembangkan bahagian pasaran. Pertempuran pasaran bateri global kuasa telah bermula.