BYD awan Track telah dibuka secara rasmi

- Jan 02, 2017-


Awan 13 Oktober, berprofil tinggi BYD andquot; trackandquot; Majlis Perasmian diadakan di ibu pejabat Shenzhen Pingshan. Selepas lebih daripada 1,000 Jurutera tertumpu pada bangunan, yang berlangsung 5 tahun teknologi penyelidikan dan pembangunan dan lebih daripada 5 bilion yuan pelaburan modal, BYD andquot; trackandquot awan; untuk mencapai worldand #39; s keluaran rasmi pertama dan pembukaan. andquot; Trackandquot awan; BYD berikutan IT, Automotif, baru tenaga selepas industri keempat, juga mengikuti tenaga solar, loji-loji janakuasa Menyimpan tenaga, kenderaan tenaga baru selepas impian keempat hijau bagi bandar untuk membuat trafik tiga dimensi, tambah trafik sedia ada sistem mempunyai kepentingan ketara dan mendalam.

Hari sebelum acara, kerajaan Perbandaran BYD dan Shantou menandatangani perjanjian rangka kerja bagi projek-projek kerjasama bersama-sama menggalakkan pembangunan straddle jenis projek pengangkutan monorel di Shantou. Pada ketika ini, andquot; awan trackandquot; worldand #39; s projek pertama dan menandatangani kontrak, bererti bahawa BYD dalam menyelesaikan masalah pembangunan bandar di jalan raya telah mengambil satu langkah yang bersejarah, tetapi juga menandakan pihak Enterpris Cina dalam monorel teknologi dan projek operasi A utama kejayaan!

Teknologi mempunyai kelebihan jelas, BYD andquot; awan trackandquot; untuk menyelesaikan masalah-masalah pembangunan bandar

Dengan perkembangan pesat perbandaran di China, penduduk yang pesat dan pengumpulan kenderaan bermotor, kesesakan lalu lintas, pencemaran alam sekitar dan lain-lain masalah bandar telah menjadi semakin menonjol, ambil andquot yang; roda pada cityandquot; talian telah sukar untuk memenuhi keperluan pembangunan bandar moden. Sebagai seorang pemimpin global dalam bidang tenaga baru, BYD komited untuk menyediakan penyelesaian hijau, cekap dan kemudahan pengangkutan awam bandar. Pelepasan andquot; Trackandquot awan; markah kemasukan rasmi BYD ke dalam isipadu yang kecil dan sederhana kereta api pengangkutan. Awan dengan keupayaan integrasi menegak yang kuat dalam industri dan kelebihan teknologi teras di seluruh industri, andquot; railandquot; akan menyelesaikan kesesakan bandar dan pencemaran dengan mod pengangkutan tiga dimensi, seterusnya memenuhi keperluan pengangkutan bandar, Cawangan talian dan laluan pelancong. andquot; Roda cityandquot; mengesan untuk andquot; cityandquot; Transformasi dan peningkatan.

Ia dilengkapi dengan sistem storan tenaga bateri besi, magnet kekal memandu langsung bahagian-roda bermotor, ringan badan, bogie tunggal-gandar, sistem maklum balas dan komunikasi tenaga dan reka bentuk semua-aluminium ringan dan diperkemas badan. Bantuan tanpa pemandu dan lain-lain peneraju teknologi. Awan sebagai sistem transit rel isipadu yang kecil dan sederhana, andquot; orbitandquot; Kumpulan fleksibel, dengan hak-hak jalan bebas, pengangkutan kapasiti 1 hingga 3 juta orang / jam (sehala), kelajuan maksimum 80 km/h, jejari minimum berpaling hanya 45 meter 15% dari keretapi bawah tanah), maksimum yang mendaki keupayaan sebanyak 10% (3 kali keretapi bawah tanah), lengkung melalui keupayaan, jejari berpaling ialah penggunaan tenaga kecil, rendah dalam proses brek untuk pulih tenaga. andquot; Trackandquot awan; mempunyai penyelesaian kecemasan yang sempurna, kes khas ekstrim gangguan kuasa melalui pembukaan penjimatan tenaga bateri untuk terus perjalanan 10 km bagi memastikan keselamatan penumpang yang tiba di booth. Di samping itu, andquot; awan trackandquot; hiasan dalaman kereta semua bahan-bahan bukan mudah terbakar, set Selat keselamatan di seluruh negara, badan dalam trek rasuk kedalaman 1.2 meter, dengan keselamatan yang tinggi.

Keupayaan menyesuaikan diri super, bandar Shantou, andquot tanda yang pertama; trackandquot awan; Projek pertama

Tempoh, kerajaan Perbandaran Shantou pembangunan straddle jenis monorel dan BYD menandatangani perjanjian rangka kerja kerjasama strategik. Shantou memiliki keadaan ekonomi dan kekuatan untuk membina Keretapi transit. Jumlah keseluruhan ekonomi dan skala penduduk telah mencapai standard Kebangsaan untuk pembinaan rel transit dan mengekalkan momentum pembangunan ekonomi yang baik. Dalam kebelakangan ini, dengan pertumbuhan berterusan kawasan pusat bandar, peluasan bandar dan pembesaran skala bandar, keperluan dan segera pembinaan transit rel bandar telah menjadi semakin penting. Pertumbuhan pesat dalam pemilikan kenderaan bermotor mempunyai kesan yang kuat kepada lalu lintas bandar dan kesesakan lalu lintas. Pengeluaran dan kehidupan penduduk bandar, menyekat pembangunan bandar. Sebagai countryand #39; s pertama membuka Zon ekonomi khas, Shantou mempercepatkan pembinaan perancangan dan kerja-kerja kelulusan secepat mungkin dalam pelaksanaan syarat-syarat bahagian-bahagian yang matang yang pertama pusingan daripada 35 km mula andquot; awan trackandquot; pembinaan, membantu pembinaan rangkaian pengangkutan baru Shantou. Kata andquot; Planningandquot rangkaian transit rel Shantou bandar; Shantou city rail transit rangkaian pembangunan skala dalam masa terdekat (2020) kepada 55.3 kilometer, jangka panjang (2030) 95.5 kilometer, 251.4 kilometer.

Sebagai tambahan kepada Shantou, negara ini mempunyai lebih daripada 20 bandar andquot di; awan trackandquot; menunjukkan minat yang kuat, beliau akan meneruskan kerjasama dengan BYD. andquot; Trackandquot awan; pelanggan, terima kasih kepada kelebihan teknikal unik straddle monorel, serta produk dengan superior kebolehsuaian, boleh di bangunan berintensif, rupa bumi naik dan turun, bend tajam yang curam dan persekitaran yang berbeza lain dijalankan. andquot; Trackandquot awan; boleh digunakan sebagai keretapi bandar, Pusat bandar dan Pusat kedua atau satelit bandar kabel, kereta api bawah tanah dan garis-garis besar pengangkutan lain yang menyambung talian, menghubungkan masyarakat, hospital dan sekolah-sekolah, tetapi juga sebagai pelancong bersiar-siar, kini tambahan yang penting untuk sistem transit rel lalu-lintas. andquot; Cloudsandquot; mempunyai hak-hak jalan bebas, penggunaan cara-cara bertingkat, boleh dipisahkan di jalan atau pembinaan lingkaran hijau, kadar resapan jambatan, landskap kesan, perobohan, pembinaan adalah mudah, tempoh pembinaan adalah hanya 1/3 daripada keretapi bawah tanah, pelaburan hanya 1/5 daripada keretapi bawah tanah. Disebabkan penggunaan tayar-tayar getah dan Penyaman springs, andquot; awan trackandquot; berjalan lebih kurang bunyi bising daripada sistem kereta api, pembinaan trek juga boleh melalui bangunan kediaman. Awan dalam pembangunan pengangkutan bandar, andquot; trackandquot; boleh jadi kereta api bawah tanah, kereta api, pengangkutan penumpang jalan dan lain-lain mod pelengkap, pembentukan tanah, tanah, udara model tiga dimensi pengangkutan bandar untuk menyediakan atur cara perjalanan trafik lebih baik.

Sebagai tindak balas kepada panggilan Nasional, andquot; trackandquot awan; adalah satu-satunya cara untuk menyelesaikan kesesakan bandar

Terbaru, transit rel bandar jelas Negeri Majlis Mesyuarat Eksekutif dan lain-lain projek pelaburan oleh kerajaan wilayah di bawah perancangan berkaitan, standard akses diluluskan. Pembangunan andquot di; trackandquot awan; tidak dapat hanya berkesan menyelesaikan kesesakan lalu lintas, pencemaran udara, pencemaran bunyi dan lain-lain masalah bandar, tetapi juga bandar dan pekan-pekan sekitarnya dan aktiviti ekonomi pusat untuk menghubungkan untuk memperbaiki tabiat pengangkutan awam, memandu di sepanjang pembangunan ekonomi, meningkatkan imej bandar, untuk membina kad bandar. Di samping itu, pembangunan andquot; awan trackandquot; akan membantu untuk menyelesaikan Kebangsaan keluli, simen dan kapasiti lebihan lain, perancangan dan reka bentuk, penyepaduan sistem, kuasa bateri dan industri-industri berkaitan yang lain, selaras dengan semasa negara tolak bekalan sampingan struktur pembaharuan keperluan keseluruhan yang didorong oleh. Untuk tujuan ini, BYD aktif bertindak balas kepada panggilan Nasional untuk bandar untuk memberikan idea-idea baru dan penyelesaian strategik, inovasi dan teknologi untuk peopleand #39; s tinggal untuk membawa lebih banyak keremajaan dan mungkin.

Bersungguh-sungguh membangunkan rel transit adalah satu-satunya cara untuk menyelesaikan kesesakan lalu-lintas bandar. Dari itu, tenaga automotif, baru, untuk todayand #39; s rel industri pengangkutan, BYD telah menjadi tanggungjawab sosial, tahap yang tinggi membawa Chinaand #39; s pembuatan transformasi dan peningkatan untuk membina Chinaand #39; s jenama industri bertaraf dunia. BYD akan menjadi satu kelebihan unik andquot tersebut; awan trackandquot; produk dan operasi penyelesaian bagi bandar untuk mencipta yang lebih selamat, lebih selesa, lebih hijau dan lebih tenang daripada sistem pengangkutan yang moden, menuju ke satu trafik tiga dimensi dari tanah untuk udara menukar, Pembaharuan struktur negara dan pembangunan menjadi dorongan yang baru!