Teknologi Bateri Bosch Baru 48V Bosch Membantu Pengedaran Tenaga Baru

- Oct 14, 2017-

Bateri hibrid 48V Bosch baru Jerman adalah untuk memenuhi keperluan pengeluar kereta global. Seperti jambatan Bosch, bateri 48V inovatif ini diseragamkan untuk memudahkan integrasi pesat ke dalam model baru, membantu pengeluar kereta sedia ada dan permulaan yang sama untuk memendekkan kitaran pembangunan dan menjimatkan kos. "Bosch adalah inkubator untuk teknologi trafik elektrik dan komited untuk membantu OEM mengurangkan masa pembangunan yang berharga dan mempercepatkan penyampaian produk," kata Dr. Rolf Bulander, Pengerusi Lembaga Pengarah Bosch Group dan Pengerusi Teknologi Pengangkutan Automotif dan Pintar Unit perniagaan. Bateri ion boleh dipasang di banyak model, seperti kereta kompak, kereta mini dan kereta mini, dan lain-lain, dijangka akan memulakan pengeluaran besar-besaran menjelang penghujung 2018. Mengambil kira pasaran bagi model hibrid kemasukan permintaan yang besar , Bosch juga akan menyediakan tambahan bateri 48V komponen powertrain lain. Bosch menjangkakan bahawa menjelang 2025, kira-kira 15 juta hibrid 48V akan berada di jalan raya.

Bosch teknologi bateri hibrid 48V baru untuk membantu pengedaran tenaga baru

Teknologi bateri lanjutan: pemprosesan piawai, mudah digunakan

Sama ada di China, Eropah atau Amerika Utara, pengeluar kereta bekerja untuk mengurangkan pelepasan karbon dioksida dan mengurangkan penggunaan bahan bakar kenderaan. Reka bentuk sistem Bosch bateri 48V baru adalah untuk permintaan ini. Sebagai contoh, penggunaan bateri lithium-ion Bosch sedekat mungkin, masih boleh mengurangkan pelepasan karbon dioksida secara berkesan. Dengan Bosch Energy Assist Acceleration Assist System (BRS), tenaga brek disimpan dalam bateri dan digunakan apabila kenderaan mempercepatkan, yang menjimatkan bahan api dan mengurangkan pelepasan karbon. Permintaan pasaran bateri 48V, terutamanya oleh pengeluar China memihak. Berdasarkan latar belakang pasaran ini, bateri lithium-ion dijangka akan berjaya dalam konteks global. Pada masa ini, Bosch telah menyertai pasaran China, termasuk lebih daripada sebilangan pelanggan untuk dihubungi, dan akses kepada banyak rancangan pengeluaran.

Rahsia kejayaan bateri ini ialah ia menggunakan konsep termaju untuk membantu mengurangkan pelepasan karbon kenderaan dengan cara yang lebih ekonomik. Pada masa yang sama reka bentuk produk untuk ekonomi produk juga menyumbang kepada bateri tidak memerlukan fungsi penyejukan aktif, dan shell produk diperbuat daripada plastik dan bukan logam. Faktor-faktor ini dapat membantu mengurangkan kos pengeluaran. Kes plastik tidak dapat dinafikan sebagai cabaran sebenar dalam membuat bateri kerana bateri lithium-ion akan mengembung sepanjang hayat bateri dan apabila bateri dikenakan, jadi kes bateri mesti dapat menahan beberapa tekanan. Jurutera Bosch menyusun semula unit dalaman bateri 48V, walaupun perumahan plastik berada di bawah tekanan. 1507798746929009107.jpg

"Untuk masa yang lama, Bosch telah komited untuk melabur dalam bidang trafik elektrik, dan kini nampaknya pelaburan-pelaburan ini mula membayar," kata Dr Mathias Pilin, perniagaan pengangkutan elektrik Bosch. Kini, lebih 500,000 kenderaan elektrik dan hibrid dilengkapi dengan komponen Bosch pada skala global. Pelaburan tahunan kami dalam bidang pengangkutan elektrik mencapai 400 juta euro. Selama bertahun-tahun, Bosch telah mengumpulkan banyak pengalaman dalam lebih daripada 30 projek pengeluaran, termasuk pembuatan bateri, dan kini pengalaman ini menjadi berat penting bagi kejayaan syarikat. "Kami bereksperimen dengan hakikat bahawa pembangunan bateri bukan hanya untuk mendapatkan bateri menjadi lebih cepat, lebih stabil, dan lebih lama," kata Michael Budde, pengarah Sistem Bateri Bosch. "Kami mendapati penyelesaian yang lebih mesra pengguna. Pengetahuan."

Dengan bateri baharu ini, Bosch komited kepada sistem hibrid 48V yang lebih ekonomik untuk pasaran. Dengan populariti kereta hibrid, Bosch menjangka baterinya di China, Jepun dan pasaran Eropah akan mencapai keputusan yang baik. "Dengan produk ini, kami yakin akan menjadi peneraju dalam pasaran bateri 48V," kata Budde.