Beijing baru tenaga kenderaan subsidi Standard telah diperkenalkan secara rasmi apakah perubahan baru?

- Feb 22, 2017-

Februari 17, 2017, Sains Perbandaran Beijing dan Suruhanjaya teknologi, Pembangunan Perbandaran dan pembaharuan komisen dan lain-lain andquot lima Jabatan bersama dikeluarkan; pada penyelarasan Beijing demonstrasi penggunaan kenderaan tenaga baru yang berkaitan dengan dasar-dasar noticeandquot; peruntukan 2017 Beijing demonstrasi penggunaan tenaga penumpang kereta subsidi kewangan piawaian baru selaras dengan subsidi kerajaan bagi subsidi 50% , Negeri dan cityand #39; s do subsidi kewangan jumlah yang tidak melebihi 60% daripada harga jualan kenderaan.

[Fokus] Beijing baru tenaga kenderaan subsidi Standard telah diperkenalkan secara rasmi apakah perubahan baru?

andquot; demonstrasi penggunaan carandquot penumpang kecil tenaga baru; (selepas ini dirujuk sebagai andquot; carandquot penumpang kecil tenaga baru;) merujuk kepada penyempurnaan rekod di Beijing, kecil, kecil kereta penumpang tulen pemanduan elektrik, termasuk kenderaan elektrik yang tulen dan sel bahanapi kenderaan. 2017 dasar tenaga yang baru bas kecil di andquot; Beijing demonstrasi penggunaan approachandquot pengurusan bas kecil tenaga baru; (disemak pada tahun 2015) (Cawangan Beijing [2015] 458) berdasarkan pelarasan sewajarnya.

Apa pelarasan pula Beijingand #39; s subsidi dasar buat pada tahun 2017?

Kandungan 10 artikel asal: Suruhanjaya pembaharuan dan Pembangunan Perbandaran Beijing digabungkan dengan pembinaan bandar dan pembangunan rangkaian perancangan dan pengagihan perancangan, urusan disatukan, susun-atur yang rasional, menyelaras pembinaan kemudahan awam pengecasan, dan secara beransur-ansur meningkatkan kereta penumpang tenaga baru yang menggunakan kemudahan sistem rangkaian.

Disesuaikan dengan kandungan: Jawatankuasa pentadbiran Perbandaran Beijing digabungkan dengan pembinaan bandar dan pembangunan rangkaian perancangan dan pengagihan perancangan, urusan disatukan, susun-atur yang munasabah, menyelaras Pertubuhan baru kenderaan tenaga yang dicas longgokan (Stesen) pembinaan dan pengendalian dan pengurusan.

Perubahan: tanggungjawab kemudahan kenderaan tenaga baru perancangan oleh andquot; Pembangunan Perbandaran Beijing dan pembaharuan Commissionandquot; digantikan dengan andquot; Committee.andquot pengurusan Perbandaran Beijing;

Mengapa perubahan ini? Wartawan memahami bahawa andquot; Pembangunan Perbandaran Beijing dan pembaharuan Suruhanjaya adalah bertanggungjawab untuk cityand #39; s ekonomi negara dan koordinasi di pembangunan sosial, pembaharuan sistem ekonomi dan penyelarasan Jabatan-Jabatan Kerajaan, andquot; salah satu tugasnya berkanun adalah andquot; bertanggungjawab bagi Pertubuhan Pembangunan cityand #39; s infrastruktur pembangunan strategi, perancangan jangka panjang dan penyelarasan pelaksanaan. andquot; Walau bagaimanapun, pada Julai 2016, Jawatankuasa pentadbiran Perbandaran Beijing telah ditubuhkan dan telah dimasukkan ke dalam komponen kerajaan itu. Ini baru ditubuhkan Beijing Municipal Jawatankuasa bandar pengurusan, berdasarkan integrasi tanggungjawab semasa commissar Perbandaran Perbandaran Perbandaran kerajaan, tanggungjawab Jabatan perbandaran dan bandar-bandar yang berkaitan dengan pengendalian dan pengurusan juga akan disediakan, antaranya, keseluruhan Pengurusan Kemudahan Perbandaran tanggungjawab juga diperuntukkan kepada Jawatankuasa Pengurusan bandar. Oleh yang demikian, 2017 subsidi polisi, Beijing tenaga kenderaan Kemudahan baru perancangan bertanggungjawab perubahan utama dari Jabatan-Jabatan Kerajaan yang bertanggungjawab ke atas pembahagian buruh.

Kandungan artikel 12: Cityand #39; s subsidi kewangan merujuk kepada Kementerian Kewangan, Kementerian Sains dan teknologi, Kementerian perindustrian dan teknologi maklumat, pembangunan dan pembaharuan Suruhanjaya andquot yang diisytiharkan; promosi kenderaan tenaga baru untuk menggalakkan penggunaan noticeandquot; (Kewangan [2013] 551) Dan andquot; dalam 2016-2020 kenderaan tenaga baru untuk menggalakkan penggunaan noticeandquot dasar sokongan kewangan; (Cai Jian [2015] 134) kandungan, mengikut negara dan nisbah 1: 1 bandar untuk menentukan tahap subsidi yang berkaitan. Jumlah subsidi kewangan bagi bandar dan Negara hendaklah tidak melebihi 60% daripada harga jualan kenderaan. Seperti penyelarasan dasar negara, piawaian kewangan subsidi bandar merujuk kepada dasar negara untuk memajukan. Cityand #39; s subsidi kewangan merujuk kepada Kementerian Kewangan, Kementerian Sains dan teknologi, Kementerian perindustrian dan teknologi maklumat, pembangunan dan pembaharuan Suruhanjaya diisytiharkan di andquot; pelarasan kenderaan tenaga baru untuk menggalakkan penggunaan noticeandquot dasar subsidi kewangan; (Kewangan [2016] No. 958) berkaitan kandungan, 50% subsidi Basikal kerajaan pusat untuk menentukan tahap Perbandaran subsidi kewangan. Jumlah subsidi kewangan bagi bandar dan Negara hendaklah tidak melebihi 60% daripada harga jualan kenderaan. 2017 bandar subsidi kewangan Standard adalah seperti berikut, keperluan teknikal yang berkaitan selaras dengan andquot dalam; pelarasan kenderaan tenaga baru untuk menggalakkan penggunaan subsidi kewangan untuk noticeandquot dasar; (Cai Jian [2016] 958) pelaksanaan. Seperti penyelarasan dasar negara, piawaian kewangan subsidi bandar merujuk kepada dasar negara untuk memajukan.

2017 Beijing demonstrasi penggunaan piawaian kewangan subsidi bas kecil tenaga baru

Unit: juta yuan / kenderaan

[Fokus] Beijing baru tenaga kenderaan subsidi Standard telah diperkenalkan secara rasmi apakah perubahan baru?

Nota: Jumlah subsidi kewangan negeri dan bandar tidak melebihi 60% daripada harga jualan kenderaan.

Perubahan: rujukan dasar dari andquot itu; berterusan penggunaan kenderaan tenaga baru untuk menggalakkan penggunaan noticeandquot; (Cai Jian [2013] 551) dan andquot; 2016-2020 kenderaan tenaga baru untuk menggalakkan penggunaan noticeandquot dasar sokongan kewangan; (Kewangan [andquot (Cai Jian [2016] No. 958); nisbah Negeri dan tempatan adalah terlaras fromandquot; 1: 1 andquot; toandquot; andquot 1: 0.5; dan nisbah negara dan tempatan terlaras toandquot; 1: 1 andquot; andquot;

Dari jadual dapat dilihat, mileage kereta penumpang elektrik tulen mengikut pelbagai subsidi yang berbeza: hidup dalam 100 km-150 (termasuk) subsidi 10,000 yuan; kehidupan di subsidi (termasuk)-250 km 150 18,000 yuan; 250 (termasuk) lebih daripada 12,000 yuan subsidi. Mileage hidup 300 km atau lebih banyak sel bahanapi penumpang kereta boleh mendapatkan subsidi 100,000 yuan. Selaras dengan peruntukan kerajaan pusat: 50% subsidi Pusat basikal untuk menentukan subsidi di perbandaran, jumlah subsidi dua peringkat tidak melebihi 60% daripada harga kenderaan, bermakna lebih daripada 250 km mileage model terlaris untuk mengurangkan jumlah kesimpulan foregone 4.4 juta.