Kenaikan harga bahan bateri bagi meningkatkan keuntungan korporat

- Feb 13, 2017-

Hari ini, bateri penting plat alairan, heaven-sent bahan had harian, ketika peningkatan dalam teknologi meningkat 5.50%. Huatai sekuriti bahawa sebab utama tiada adalah dua, satu adalah litium kobalt oksida dan bahan-bahan ternary (manganate kobalt nikel) harga, saham keuntungan yang bertambah baik, dan kedua, 8 Februari, Samsung Samsung SDI menanam barisan pengeluaran bateri litium api sentimen pasaran.

Kobalt harga dinaikkan secara beransur-ansur dari segi bahan bateri, keuntungan perniagaan material yang bertambah baik

Di Congo (DRC) adalah worldand #39; s pengeksport terbesar ore cobalt, kobalt ore pengeluarannya secara langsung menjejaskan bekalan global. 2016 Congo (emas) kobalt ore pengeluaran jatuh 7.35% tahun ke tahun, perkembangan pesat industri hiliran litium, kuasa bateri pengeluaran telah meningkat sebanyak lebih daripada 60%. Kobalt harga meningkat daripada $ 7.25/lb pada 2016 Ogos kepada $ 16,10/lb. harga oksida kobalt litium bateri hiliran bahan sejak Oktober meningkat sebanyak 40.6% (yuan 18,95-266,500/tan), bahan-bahan ternary (manganate kobalt nikel) harga meningkat 7.80% (yuan 14.1-152/tan), produk-produk yang meningkatkan harga meningkatkan keuntungan korporat.

Litium loji elektrik kebakaran menjejaskan sentimen pasaran

8 Februari Tianjin Samsung SDI kilang litium bateri barisan pengeluaran kebakaran. Menurut berita kebakaran Tianjin, bahan-bahan api untuk bateri litium bengkel pengeluaran dan beberapa produk separa siap, sebab tertentu ahli neraka adalah masih di bawah penyiasatan. Samsung berkata kebakaran pada penghasilan kesan sedikit, tidak akan menjejaskan bekalan bateri telefon bimbit baru. Semasa pemulihan pengeluaran, ia boleh mempercepatkan Perolehan bahan katod litium.

Kuasa bateri lithium untuk mengekalkan pertumbuhan permintaan yang tinggi, membawa manfaat perusahaan

2016 baru kenderaan pengeluaran tenaga 517000, peningkatan sebanyak 51.7%; litium bateri katod bahan pengeluaran 161,600 tan, meningkat sebanyak 43%. Dengan itu tenaga kenderaan baru dasar-dasar subsidi telah diperkenalkan, keadaan jelas menggalakkan kecekapan tinggi, penggunaan tenaga yang rendah baru pembangunan industri automotif tenaga, mengetuai syarikat apabila teknologi ini, akan terus mendapat manfaat daripada industryand #39; s pertumbuhan permintaan yang tinggi dan pasaran keseluruhan saham meningkat.

Bimbang tentang kesan kobalt kos bateri bahan-bahan perniagaan

Perusahaan bahan-bahan adalah bahan mentah utama bagi penghasilan litium karbonat, kobalt klorida, dll, di mana kos pengeluaran kobalt mewakili kira-kira 70%. Perusahaan utama mempunyai keupayaan untuk mengunci harga litium karbonat terlebih dahulu, manakala penggunaan kobalt klorida ditambah keuntungan margin cara. Kobalt harga meningkat dalam proses tersebut, Syarikat mendapat manfaat dari kesan kobalt inventori dan asas. Bimbang tentang kesan kenaikan harga kobalt prestasi dan harga saham individu.

Petua risiko: pertumbuhan permintaan adalah kurang daripada yang dijangkakan, harga bahan mentah meningkat lebih daripada dijangkakan, perubahan dasar perindustrian.