Analisis teknologi Samsung SDI kuasa bateri litium bateri gergasi

- Mar 21, 2017-

Samsung SDI barisan produk bateri litium-ion tunggal yang lengkap (Rajah 1), produk standard termasuk bertenaga tinggi BEV (tulen elektrik) 60Ah 94Ah bateri, 26Ah PHEV (kereta elektrik hibrid), bateri 37Ah (26Ah akan beransur-ansur (4.7Ah), HEV (kenderaan elektrik hibrid) 5.2Ah, 5.9Ah bateri dan bateri berkuasa tinggi (4.0Ah, 11Ah) digunakan untuk sistem voltan rendah (LVS, sistem voltan rendah) yang digabungkan dengan supercapacitor.

Analisis teknologi Samsung SDI kuasa bateri litium bateri gergasi

Rajah 1 Samsung SDI square produk bateri sel tunggal

BMW i3 tulen kereta elektrik menggunakan bateri persegi Samsung SDI, Samsung SDI BMW i3 dalam penggunaan sel tunggal 60Ah, struktur yang ditunjukkan dalam Rajah 2. Rajah 2 di atas peta letupan, anda boleh dengan jelas melihat struktur dalaman bateri Reka bentuk itu, di sini untuk melihat beberapa elemen-elemen Reka bentuk:

· Dalaman penggunaan empat teras (Jeli roll), jalan berliku. Reka bentuk berbilang teras ini adalah sekarang dalam kuasa bateri telah lebih biasa.

· Peranti Keselamatan Akupunktur (BKN, peranti Keselamatan kuku). Ini adalah lapisan keliling teras ditambah satu lapisan logam seperti tembaga Kerajang (Rajah 2 Rajah pemasangan bateri, anda boleh melihat Kerajang tembaga yang besar di luar). Apabila rawatan itu berlaku, semasa tinggi tempatan yang dijana dalam kedudukan jarum yang melalui kawasan yang besar daripada helaian tembaga cepat mengurangkan arus per unit luas, yang boleh mengelakkan daripada pemanasan melampau setempat mengenai kedudukan jarum, melambatkan bateri runaway haba berlaku.

Overcharge keselamatan peranti (OSD) Reka bentuk Keselamatan semasa boleh dilihat pada bateri banyak. Biasanya Kerajang logam, dengan menggunakan fius, fius boleh direka untuk positif semasa overcharge Pemungut (semasa Pemungut), apabila bateri dalaman tekanan membuat litar pintas dalaman OSD pencetus, mengakibatkan serta-merta semasa yang tinggi, jadi menggabungkan fius, oleh itu memotong gelung semasa dalaman bateri.

Gergasi dan #39; s laluan, analisis teknologi Samsung SDI kuasa bateri