Analisis Lithium Titanate Battery Development At Home And Abroad

- Jul 25, 2017-

Dalam kerajaan China semasa untuk bersungguh-sungguh mempromosikan pembangunan tenaga baru dan industri yang berkaitan di bawah alam sekitar, bagaimana untuk mempromosikan teknologi bateri lithium titanate dan aplikasinya di pasaran kereta elektrik dan penyimpanan tenaga untuk industri bateri lithium titanate China adalah mesin, Tidak lebih lama datang 1500869585260086104.jpg

Status Pembangunan Teknologi Bateri Lithium Titanate di Rumah dan Luar Negara

Sejak bateri lithium-ion pada tahun 1991 sejak perindustrian bahan anod bateri telah grafit dalam menguasai dunia. Lithium titanate sebagai bahan anod bateri lithium-ion baru kerana banyak prestasi dan perhatian yang sangat baik.

Dari akhir tahun 1990-an, seperti bahan titanat litium dalam mozek dan proses debonding litium dalam struktur kristal untuk mengekalkan tahap kestabilan yang tinggi, perubahan berterusan kisi kecil (perubahan volum <>

Bahan elektroda "strain sifar" ini memanjangkan jangka hayat bateri bateri titanat lithium. Lithium titanate mempunyai struktur spinel yang unik untuk saluran penyebaran lithium-ion tiga dimensi, dengan ciri-ciri kuasa yang sangat baik dan kelebihan prestasi suhu tinggi dan rendah.

Berbanding dengan bahan elektrod negatif karbon, potensi titanat litium adalah tinggi (1.55 V lebih tinggi daripada potensi litium logam), yang menyebabkan lapisan larutan pepejal biasanya ditanam di permukaan larutan elektrolitik dan elektrod negatif karbon tidak banyak terbentuk pada permukaan lithium titanate The

Lebih penting lagi, adalah sukar untuk menjana dendrit litium pada permukaan litanium titanat dalam julat voltan yang digunakan oleh sel normal. Ini sebahagian besarnya menghilangkan kemungkinan litar pintas yang terbentuk oleh lendir dendrit di dalam bateri. Jadi titanat litium untuk keselamatan bateri lithium-ion negatif adalah pengarang untuk melihat pelbagai jenis keselamatan bateri litium-ion yang paling tinggi.

Sebilangan besar industri telah mendengar lithium titanate dan bukannya grafit sebagai bahan lithium lithium bateri hidup lithium sehingga puluhan ribu kali, jauh lebih tinggi daripada bateri lithium-ion tradisional tradisional, hanya beberapa ribu kali kitaran hidup.

Memandangkan orang litium yang paling profesional tidak pernah benar-benar tangan-atas pengeluaran produk bateri lithium titanate, atau hanya beberapa kali mengalami kesukaran pada akhir yang terburu-buru. Jadi, mereka tidak berhenti dan berhati-hati memikirkan mengapa kebanyakan pengeluaran bateri lithium-ion tradisional tradisional biasanya hanya selesai 1000 ~ 2000 kali caj dan kitaran kitaran hidup?

Kehidupan kitaran bateri lithium-ion tradisional adalah punca utama punca utama salah satu komponen asas - grafit negatif memalukannya? Apabila anod grafit digantikan oleh spinel-jenis lithium titanate negatif, sistem kimia bateri lithium-ion asas yang sama boleh dikitar semula kepada berpuluh-puluh ribu atau bahkan ratusan ribu kali.

Di samping itu, ramai orang membincangkan tentang kepadatan rendah tenaga bateri lithium titanate, tetapi tidak mengendahkan fakta yang mudah dan penting: iaitu bateri litium bateri sepanjang hayat, keselamatan luar biasa, sangat baik Ciri-ciri kuasa dan ekonomi yang baik. Ciri-ciri ini akan menjadi pencapaian kenaikan semasa industri tenaga bateri litium berskala besar adalah asas penting.

Hampir 10 tahun, penyelidikan dalam dan luar negara mengenai teknologi bateri lithium titanate boleh digambarkan sebagai melonjak. Rantaian perindustriannya boleh dibahagikan kepada penyediaan bahan titanat litium, pengeluaran lithium titanate bateri dan integrasi sistem bateri titanat lithium dan aplikasinya dalam pasaran elektrik dan penyimpanan tenaga elektrik.

Bahan titanat litium

Penyelidikan dan perindustrian antarabangsa bahan lithium titanate lebih terkemuka di Amerika syarikat titanium nanoteknologi, syarikat Jepun Ishihara Industry Co., Ltd., syarikat United Kingdom Zhuangxin Wanfeng. Yang Amerika Syarikat pengeluaran titanium Austria bahan titanat lithium dari segi pembesaran, keselamatan, jangka hayat dan prestasi suhu tinggi dan rendah. Walau bagaimanapun, disebabkan kaedah pengeluaran terlalu panjang dan halus membawa kepada kos pengeluaran yang tinggi, sehingga lebih sulit dalam promosi komersial.

Ishihara adalah salah satu pengeluar terbesar titanium dioksida di Asia. Syarikat ini mempunyai pangkalan pengeluaran di Jepun, Singapura dan Taiwan. Industri Ishihara memanfaatkan sumber bahan mentahnya yang banyak untuk proses basah berjaya membangunkan pelbagai kos rendah, pembesaran tinggi, granulariti yang berbeza dari produk titanat lithium. Produknya yang serupa dengan perbandingan harga Amerika Syarikat Austria titanium lithium titanate mempunyai kelebihan yang lebih besar, tetapi kurang daripada produk domestik China adalah lebih rendah. Johnson Matthey mengambil alih asal Jerman Selatan Chemical Company mempunyai fosfat besi lithium dan bahan lain, tetapi dalam penyelidikan lithium titanat dan pembangunan dan pengeluaran tidak mencukupi, kualiti produk adalah sukar untuk menstabilkan.

Pengeluaran domestik bahan titanat litium telah lebih daripada, seperti Sichuan Xingneng Bahan Baru Co, Ltd, Zhuhai Yinlong Baru Tenaga Co, Ltd, Huzhou Micro-Hong Power Co, Ltd, Shenzhen Beitui Tenaga Bahan Baru Co ., Ltd, Hunan Shanshan Bahan Baru Sdn Bhd dan Anhui dan Shenzhen di sekeliling beberapa pengeluar kecil titanat litium.

Sichuan Xingneng adalah pengilang profesional bahan titanat lithium, dengan kapasiti tahunan sebanyak 3,000 tan, proses pengeluaran lithium titanate dengan kesesuaian dan kestabilan pelanggan, tidak dapat mengubah garis produksi dan peralatan yang ada dalam hal penyesuaian fleksibel, untuk menghasilkan Sesuai untuk yang berbeda keperluan pelanggan lithium titanate, dan untuk mengekalkan kestabilan teknikal produk. Xing boleh bergantung kepada hulu sumber litium dan titanium, boleh dicapai dari bijih asal ke bahan akhir pengeluaran bersama, yang boleh mencapai peningkatan prestasi produk aloi litium dan pengurangan kos, untuk mengelakkan impak pasaran bahan mentah turun naik.

Zhuhai Yin Long pada tahun 2011 telah menyelesaikan pengambilalihan 53.6% kepentingan dalam syarikat nanoteknologi titanium Austria Amerika Syarikat untuk menjadi yang langka pada masa yang sama mempunyai persediaan bahan titanat lithium, pengeluaran bateri, lithium titanate kenderaan elektrik, sistem penyimpanan tenaga, Puncak FM dan aplikasi lain dari beberapa teknologi teras dan lebih dari 30 paten perusahaan.

Pada masa ini, kapasiti pengeluaran tahunan lithium titanate adalah 100 tan dan titanat litium gred nanometer berkualiti tinggi disediakan untuk titanium Austria utara dan Zhuhai Yinlong. Tenaga Baru Zhuhai Yinlong juga telah melaksanakan kerjasama strategik dengan penyelidikan dan pembangunan bahan titanat lithium baru dalam industri Ishihara. Kos bahan akan berkurangan dengan peningkatan outputnya, yang dijangka hampir dengan harga bahan anod grafit semasa dalam beberapa tahun akan datang.

Huzhou mikro makro kini berada di dalam industri domestik untuk mempromosikan teknologi bateri lithium titanate dan lain-lain bateri caj cepat yang paling berjaya.

Pengeluaran mikro Huzhou bahan titanat litium terutamanya digunakan untuk pengeluaran sendiri produk bateri lithium titanate. Huzhou micro-macro lithium produk titanate bateri di pasaran domestik dan asing terus mengembangkan teknologi titanat litium dalam pasaran kereta elektrik dan penyimpanan tenaga telah memainkan peranan yang baik.

Shenzhen Bei Terui kini merupakan pembekal terbesar di dunia anoda karbon lithium. Syarikat ini mempunyai pasukan R & D yang kuat, juga merupakan salah satu penggubal piawaian industri titanat litium. Shenzhen Bettree rangkaian jualan yang kukuh juga akan menjadi jualan pasaran lithium titanate di tempat pertama, telah memperkenalkan karbon lithium titanate bersalut karbon dan bebas lithium titanate 2 bersalut karbon. Walau bagaimanapun, bahan titanat lithium semasa bukan produk unggulan Betty. Pasaran bateri lithium lithium masih belum sepenuhnya dilancarkan, syarikat itu belum lagi memproduksi bahan lithium titanate untuk membangunkan rancangan jangka panjang.

Lithium Titanate Battery dan Aplikasinya dalam Kenderaan Elektrik dan Penyimpanan Tenaga

Antarabangsa boleh menjadi pengeluaran besar-besaran pengeluar bateri lithium titanat tidak banyak, terutamanya untuk Amerika Syarikat Austria titanium dan Toshiba Kumpulan Jepun sebagai wakil. Pasaran aplikasi bateri lithium litanat terutamanya kenderaan elektrik, pasaran simpanan tenaga dan aplikasi perindustrian.

Pengilangan bateri lithium titaniumat Amerika Syarikat Austria mempunyai teknologi teras yang unik, dalam spesifikasi antarabangsa pembuatan bateri lithium titanate masih dalam kedudukan utama, dan telah menyelesaikan masalah yang disebut "perut". Pada masa ini generasi keempat 65Ah bateri lithium tunggal titanat telah digunakan untuk sistem penyimpanan tenaga, pada 65 ℃ kitaran puluhan ribu kali masih tiada pelemahan kapasiti yang ketara.

Dalam penggunaan sistem bateri lithium titanate, titanium Austria untuk Amerika Syarikat untuk menyediakan bas elektrik hibrid pada tahun 2008 telah dimasukkan ke dalam operasi setakat ini. Indeks bahan bakar ekonomi 106.4kg / L jauh lebih tinggi daripada penjana diesel biasa 23.8kg / L. Perusahaan ini menyediakan sistem penyimpanan 1MW untuk ladang angin 10.5MW di Agensi Tenaga Alam Hawaii dan disambungkan ke grid tempatan dan menyediakan perkhidmatan sokongan teknikal selama tiga tahun. Sistem simpanan tenaga lithium titanat ini digunakan terutamanya untuk mengawal turun naik voltan tenaga boleh diperbaharui, dan beban unit kawalan kadar perubahan dalam 1MW / min atau kurang.

Titanium Austria 1MW berkapasiti tinggi berkuasa tinggi unit penyimpanan tenaga kini adalah satu-satunya di grid kuasa AS lebih daripada 2 tahun operasi perniagaan bidang dan pemeriksaan kualiti prestasi melalui kapasiti besar litium titanate produk bateri. Sistem penyimpanan tenaga kitaran lebih daripada 500000 kali, caj dan menunaikan jumlah kuasa lebih daripada 3300MWh, kehilangan kapasiti sistem adalah kurang daripada 2%, dan kuasa dan tiada pelemahan penting.

Pengeluaran jisim Toshiba Jepun kepada "SCiB" untuk jenama bateri titanat lithium. Bateri aluminium 3.2Ah, 10Ah dan 20Ah yang kebanyakannya digunakan untuk motosikal elektrik, kenderaan elektrik dan permulaan kereta dan menghentikan bateri. Bateri SCiB mempunyai caj yang cepat dan kelebihan hayat yang panjang, 10 minit untuk mengecas lebih daripada 90%, mengulangi caj dan menunaikan 3000 kali kapasiti kurang daripada 10% pelemahan, telah digunakan dalam motosikal elektrik "EV-neo" pukal.

Dari segi penyimpanan tenaga, Toshiba menggunakan program solar Jepun yang baru. Dongfeng adalah penggunaan bateri lithium titanate untuk loji kuasa penyimpanan tenaga berskala besar dan sistem penyimpanan tenaga isi rumah. Satu lagi syarikat Jepun Murata telah membangunkan jenis baru bateri titanat lithium menggunakan oksida mangan lithium 5V sebagai katod. Perbezaan voltan 3.2V, ketumpatan tenaga boleh mencapai 130Wh / K lagu, lebih daripada aras bateri fosfat besi lithium semasa.

Lithium titanate pengeluaran bateri telah lebih daripada domestik, seperti Huzhou mikro-Hong, Zhuhai Yinlong, Shenzhen Bo Lei, Tianjin Jie Granville Power Industry Co, Ltd, Sichuan Xingneng, CITIC Guoan pepejal kuasa Technology Co, Ltd, Hunan Shanshan dan Anhui dan Shenzhen mengelilingi sejumlah pengeluar kecil bateri titanat lithium.

Huzhou mikro makro sejak penubuhannya pada tahun 2006 telah komited untuk pembangunan teknologi titanat litium. Pengeluaran bateri litium titanat syarikat keperluan bahan litanium titanat, diafragma, elektrolit dan bahan katod bersepadu secara vertikal. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini untuk memenuhi permintaan pasaran, Huzhou mikro-makro dengan kapasiti produk bateri lithium 80.000 10Ah titanate Nissan dan 2 kali lithium titanate bateri adalah kapasiti pelbagai produk bateri litium positif.

Sehingga akhir tahun 2014, sistem bateri boleh dicas semula mikrofon Huzhou 10-minit telah dilengkapi dengan lebih daripada 3,000 bas elektrik berasaskan hibrid, yang kebanyakannya dijual ke United Kingdom, Belanda dan China Chongqing dan tempat-tempat lain. Dalam pasaran simpanan tenaga, Huzhou mikro-makro, masing-masing, di Amerika Syarikat, Vermont dan Chongqing, China dipasang untuk peraturan grid dan kuasa permintaan grid pengurusan lithium titanate sistem penyimpanan tenaga bateri.

Zhuhai Yinlong semasa pengeluaran litium bateri titanate produk bateri 20Ah dan 65Ah dan 25Ah, 30Ah dan 55Ah bateri silinder, petunjuk prestasi telah mencapai titanium Austria litium pengeluaran titanium Austria Amerika Syarikat. Bateri 100% DOD bateri lebih daripada 16,000 kali, DOD 10% mencapai 1.6 juta kali. Bateri ini telah melalui Penyeliaan Kualiti Automotif Utara, Institut Pemeriksaan dan Ujian (201) ujian pihak ketiga.

Dalam permohonan itu, Yinlong bus elektrik tulen yang baru menggunakan silinder, jangka hayat, caj cepat dan pelepasan bateri lithium titanate, jarak hidup sehingga 30 ~ 80km, caj cepat hanya 6 hingga 10 minit, juga boleh digunakan di Lembah Lembut malam caj 30 hingga 60 minit penuh. Siri model telah berjaya diletakkan di Guangdong Zhanjiang, Hebei Handan, Shijiazhuang dan sistem pengangkutan awam yang lain.

Yinlong direka untuk reka bentuk bas Beijing dan pembangunan kerang antik pada September 2014 yang dimasukkan ke dalam operasi komersial. Kereta itu juga ditakrifkan sebagai kereta rasmi untuk mesyuarat Beijing APEC. Dalam pasaran penyimpanan tenaga, Yin Long, masing-masing, dengan Grid Negeri dan Grid Kuasa Selatan China untuk melaksanakan aspek penyimpanan tenaga 863 projek kebangsaan untuk stesen penyimpanan dan demonstrasi pemandangan Zhangbei dan stesen penyimpanan tenaga bateri Shenzhen Baoqing disediakan 2 2MWh dan 1 600kWh sistem titanat lithium sebahagian daripada modul, reka bentuk kotak bateri dan penyelesaian sistem.

Shenzhen Bo Leida melalui kaedah pengendalian bahan unik, boleh disediakan untuk mendapatkan prestasi yang baik Li4Ti5O12 bahan, dan melalui projek-projek penyelidikan teknikal, dari pengeluaran teknologi bateri lithium titanate untuk memulakan, reka bentuk dan penyediaan Li4Ti5O12 prestasi tinggi telah membuat kemajuan yang ketara, produk Pengeluaran semasa adalah bateri silinder 17Ah, 20Ah dan 25Ah, untuk menyelesaikan bateri lithium titanate mudah untuk masalah kembung, akses kepada produk bateri titanat litium berprestasi tinggi, dan membuat kuasa laporan ujian pihak ketiga.

Dari reka bentuk bahan elektrod Li4Ti5O12 kuasa tinggi, tindak balas antara bahan Li4Ti5O12 menunjukkan mekanisme pengeluaran gas dan mekanisme bahan elektrod Li4Ti5O12 dalam aplikasi skala bateri kuasa dan membuat penemuan utama.

Tianjin Jie Wei telah memindahkan teknologi pengeluaran titanium lithium titaniumate titanium Amerika Syarikat, digabungkan dengan tahun-tahun mereka sendiri dalam polimer lembut pek pengumpulan teknologi pengeluaran bateri dan hidup sendirian. Syarikat itu berjaya memecahkan masalah kembung perut, telah menjadi pengeluaran besar-besaran teknologi dan kapasiti bateri lithium titanat berskala besar, kapasiti bateri mencapai 60Ah, penghantaran kumulatif sebanyak 20 juta Ah.

Bateri boleh bertahan lebih daripada 10C berterusan caj dan pelepasan, hidup lebih daripada 20,000 kali, julat suhu -40 ~ 60 ℃, terutamanya digunakan dalam bas caj cepat dan stesen kuasa storan tenaga FM.

Kesukaran dalam Pembangunan Teknologi Bateri Lithium Titanate dan Pembangunannya

1. Sebab-sebab pembangunan teknologi bateri lithium titanate di China

Teknologi bateri lithium titanat dalam pelbagai pertandingan bateri penyimpanan tenaga China harus menduduki hari, geografi dan kelebihannya. Dari segi hayat perkhidmatan, jangka hayat kitaran bateri lithium titanate jauh lebih baik daripada semua jenis bateri asid plumbum; kecekapan, kos dan prestasi elektrokimia adalah lebih baik daripada vanadium natrium dan cecair dan sistem bateri lain.

Produk litium selama ini pasaran utama adalah peralatan mudah alih seperti telefon bimbit dan komputer riba. Telefon mudah alih China dan penggunaan komputer mudah alih adalah besar, tetapi kebanyakannya bukan jenama domestik. Jadi pengeluar litium domestik dalam kapasiti jualan litium elektrik mudah alih yang hilang di Jepun dan produk Korea Selatan.

Walau bagaimanapun, pasaran yang sesuai untuk teknologi titanat lithium ialah kenderaan elektrik hibrid, aplikasi perindustrian khas dan aplikasi storan tenaga seperti FM dan sokongan voltan grid. Pasaran-pasaran di dunia masih di peringkat awal, yang belum diketahui. Teknologi titanat litium dijangka menjadi peneraju dalam pasaran-pasaran ini.

Penduduk di China menduduki kira-kira 1/5 dunia. Oleh kerana penduduk yang besar, kereta elektrik China, penyimpanan tenaga dan pasaran aplikasi industri merupakan pasaran yang besar bagi banyak syarikat multinasional yang diingini. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, kerajaan China memberi perhatian besar kepada pembangunan kenderaan elektrik dan industri penyimpanan tenaga, pelbagai negara telah menggalakkan pengenalan dasar. Sistem buatan lithium titanate buatan China di Chongqing dan Eropah, bas elektrik hibrid, Zhangbei model penyimpanan angin dan stesen janakuasa penyimpanan Shenzhen Baoqing mempunyai beberapa tahun pengumpulan data aplikasi komersil.

Di samping itu, rantaian industri litium China hulu dan hiliran telah lama menjadi iklim, selain bekalan bahan bateri lengkap dan kapasiti pembuatan peralatan, kapasiti pengeluaran produk litium bateri dan Jepun dan Korea Selatan sepertiga dunia. Yang menjadikan pengeluar litium China dari pengeluaran bateri lithium tradisional untuk pengeluaran produk bateri lithium titanate dengan keadaan yang sedia ada.

China telah lama dalam pengeluaran bahan titanat litium seperti Sichuan Xingnong, Zhuhai Yinlong, Huzhou mikro-makro, dan sebagainya mempunyai kekuatan dan pengalaman perusahaan. Lithium titanate pengeluaran bateri dalam menonjol bagi pihak perusahaan Huzhou mikro-makro, Zhuhai Yinlong, Shenzhen Bo Lei, Tianjin Jie Wei dan sebagainya.

Syarikat-syarikat ini telah berada di pasaran kereta domestik dan antarabangsa dan pasaran simpanan tenaga pada mulanya menubuhkan saluran jualan mereka sendiri. Khususnya, perlu diingat bahawa Shenzhen Bo Lei mempunyai pengeluaran bahan-bahan untuk pengeluaran bateri dan integrasi sistem siri teknologi proprietari dan hak harta intelek, industri lithium China masih jarang berlaku dengan hak harta intelektual bebas dari pengilang.

2. Lithium titanate bahan, bateri dan kemasan pengeluaran pek bateri

Memandangkan teknologi bateri lithium titanate mempunyai banyak litium lain yang tidak dapat dipadankan dengan keunggulan, kenapa sejauh ini dalam industri tenaga Cina dan bahkan industri tenaga dunia, sedikit? Terdapat tiga sebab:

① pengeluaran litium titanat pengeluaran bahan litanium titanat pada prinsipnya tidak rumit. Tetapi harus digunakan sebagai bahan elektro negatif untuk bateri lithium-ion, tidak hanya perlu memberi perhatian kepada bahan dengan kawasan permukaan yang sesuai, saiz zarah, ketumpatan dan sifat elektrokimia, dan lain-lain, juga harus dapat menyesuaikan diri dengan besar- skala pengeluaran litium bateri. Bahan litanium litium dalam banyak litium pengeluaran tradisional tidak boleh menjadi salah satu sebab utama adalah pH bahan 11 atau 12, sangat hygroscopic.

② pengeluaran lithium titanate bateri Malah, lithium-ion konvensional talian pengeluaran bateri yang digunakan secara langsung untuk menghasilkan lithium titanate produk bateri bukan hanya seperti grafit ke dalam bahan lithium logam sebagai mudah. Kerana bahan titanat lithium pada keperluan kelembapan daripada pengeluaran bateri lithium-ion konvensional jauh lebih tinggi. Untuk mengawal kelembapan, beberapa proses penyediaan perlu diselaraskan sewajarnya untuk memenuhi keperluan khas produk bateri lithium titanate. Selain itu, beberapa peralatan pengeluaran juga perlu melakukan penambahbaikan yang sepadan. Sekiranya keadaan membenarkan, adalah lebih baik terutamanya untuk produk bateri lithium titanate untuk merekabentuk saiz padat, kecil, garisan pengeluaran automatik sepenuhnya.

③ bateri litium titanat bateri dan bateri lithium-ion konvensional adalah berbeza daripada pengeluaran litium titanat semasa dalam dan luar negara dalam kumpulan yang digunakan selepas satu tempoh masa sering melihat pakej lembut sel tunggal mempunyai jejak gas yang dijana. Gas-gas ini berbeza daripada gas yang dihasilkan apabila bateri segar diubah. Yang pertama boleh dikeluarkan oleh proses pengeluaran bateri. Tetapi yang terakhir adalah dalam bateri yang digunakan dalam proses pengeluaran, atau dalam keadaan proses semasa adalah sukar untuk dielakkan.

Saya percaya bahawa kajian kitaran gas yang dihasilkan oleh mekanisme tindak balas kimia harus menjadi topik penyelidikan yang baik. Di samping itu, salah satu kelebihan teknologi bateri lithium titanate ialah prestasi kuasa tingginya. Walaupun bateri itu sendiri dapat bertahan dengan caj semasa dan pelepasan yang tinggi, tetapi bateri tunggal yang tebal masih tidak sesuai untuk aplikasi kuasa tinggi kerana bateri terlalu tebal akan menyebabkan haba yang dihasilkan haba yang tinggi sukar untuk diedarkan. Oleh itu, bateri lithium titanate berkuasa tinggi, saiz struktur bateri lembut dan nipis masih pilihan yang munasabah.

3. Teknologi titanat litium dalam arah pembangunan masa hadapan

Akhirnya, perlu meringkaskan kelebihan dan kekurangan bahan titanat lithium sebagai elektrod negatif.

Kelebihan: Keselamatan tinggi, jangka hayat, suhu tinggi dan rendah kerja, kuasa tinggi, kos rendah dan hijau.

Kelemahan: Ketumpatan tenaga bahan titanat adalah rendah, penyerapan air yang kuat, persekitaran pengeluaran bateri adalah tinggi, proses pengeluaran untuk melakukan kemas kini yang sepadan, proses baru perlu melabur peralatan yang diperlukan dan keperluan yang lebih tinggi dari kawalan kelembapan, dan lithium titanate bateri Pasaran aplikasi belum dibuka sepenuhnya.

Kesimpulannya

Dalam kerajaan China semasa untuk bersungguh-sungguh mempromosikan pembangunan tenaga baru dan industri yang berkaitan di bawah alam sekitar, bagaimana untuk mempromosikan teknologi bateri lithium titanate dan aplikasinya di pasaran kereta elektrik dan penyimpanan tenaga untuk industri bateri lithium titanate China adalah mesin, Tidak Zhuhai Yinlong domestik, Huzhou mikro-Hong, Shenzhen Bo Lei, Sichuan Xing, Shenzhen Bei Terui, dan lain-lain mempunyai kelebihan hak harta intelektual bebas dan saluran jualan syarikat harus peluang yang unik. Ramai orang tidak menyedari bahawa teknologi titanat litium China dalam kelebihan harta intelektual adalah bahan kimia arus utama lithium yang berasaskan fosfat yang dipanggil "arus utama kimia" tidak mempunyai.

Pengembangan bahan katod berpotensi berkapasiti tinggi untuk meningkatkan ketumpatan tenaga bateri titanat lithium adalah satu cara untuk mengejar Jepun dan Korea Selatan. Sudah tentu, pada masa yang sama keseluruhan sistem kimia bateri lithium-ion mesti dikaji, seperti elektrolit tinggi dan membran anti-pengoksidaan dan penyelidikan lain. Industri litium China pembangunan teknologi bateri lithium titanate akan menjadi kebangkitan kereta elektrik, penyimpanan tenaga dan aplikasi industri pulangan yang besar.