Analisis sebab-sebab turun naik pasaran elektrod grafit

- Jul 28, 2017-

Sejak awal 2017,elektrod grafitmembuka tirai di pasaran "bunga", harga semua jalan ke, diam selama bertahun-tahun dalam industri karbon untuk melepaskan letupan yang pernah berlaku sebelum ini. Harga bahan karbon, terutamanya grafit elektrod dalam pendek bekalan, harga adalah cepat, kenaikan mendadak, pasaran dengan cepat dari pasar rakyat pembeli ke dalam pasaran dan Penjual.

Sejak awal 2017,elektrod-elektrod grafitmembuka tirai di pasaran "bunga", harga semua jalan ke, diam selama bertahun-tahun dalam industri karbon untuk melepaskan letupan yang pernah berlaku sebelum ini. Harga bahan karbon, terutamanya grafit elektrod dalam pendek bekalan, harga adalah cepat, kenaikan mendadak, pasaran dengan cepat dari pasar rakyat pembeli ke dalam pasaran dan Penjual.

1280px-Limetal-800x600.jpg

Persatuan Industri China karbon analisis sebab-sebab adalah seperti berikut: kombinasi faktor-faktor:

Mula-mula, beberapa tahun yang lalu dengan pemulihan ekonomi antarabangsa adalah lemah, kelembapan ekonomi domestik, persekitaran ekonomi yang miskin. Manfaat ekonomi industri adalah sangat lemah, terutama dalam grafit elektrod pengeluaran perusahaan, dari 2009 hingga 2016, penurunan berterusan dalam kecekapan ekonomi, sebahagian besar daripada kerugian Perniagaan, sejak 2012, grafit elektrod pengilang adalah semua kerugian, membuat sebilangan besar korporat dana strand rehat atau separa rosak, dan perusahaan beberapa benar-benar dihentikan dan beberapa potong separuh, dan beberapa pengeluaran untuk mengekalkan pengeluaran. Baik pulih normal, transformasi teknikal tidak dapat dijalankan, syarikat-syarikat baru tidak boleh dimasukkan ke dalam operasi, seluruh industri grafit elektrod pengeluaran kapasiti mengecut, pengeluaran dan jualan menurun dengan mendadak sebanyak 26.14%.

Kedua, industri besi keluli untuk kapasiti pengeluaran, diharamkan "untuk keluli", kawalan ketat alam sekitar petunjuk. Sebahagian daripada Relau kekerapan perantaraan untuk menukar Relau, sebahagian daripada Relau telah dihentikan selepas menyambung pengeluaran, Relau elektrik keluli daripada yang terdahulu beberapa tahun semakin meningkat nilai besar, membuat elektrod keluli grafit permintaan muncul pertumbuhan lebih ketara. Selain itu, rizab sekerap tempatan semasa adalah besar, tetapi juga untuk Relau keluli daripada untuk mencipta keadaan meningkat.

1500887765126071190.png

Ketiga, dengan penekanan peningkatan terhadap perlindungan alam sekitar, Jabatan-Jabatan Kerajaan yang berkaitan untuk mengambil langkah-langkah untuk mengurangkan masalah jerebu, melindungi alam sekitar. Sejak suku keempat tahun lepas, Kementerian perlindungan alam sekitar di Beijing-Tianjin-Hebei dan Beijing-Tianjin-Hebei rantau 28 bandar-bandar menjalankan pengukuhan mengawal pencemaran udara penyeliaan, dikenali sebagai China dan alam sekitar Perlindungan sejak peringkat Nasional terus diadakan tindakan berskala terbesar. 18 Mei tahun ini, Kementerian perlindungan alam sekitar telah mengeluarkan 2017, No. 773, "di Beijing-Tianjin-Hebei dan sekitarnya untuk melaksanakan had pelepasan Khas pengumuman bahan pencemar udara." Pengawasan alam sekitar akan menjadi lebih ketat, lebih luas, lebih banyak usaha, terutamanya berkaitan dengan Hebei, Henan, Shandong, Wilayah Shanxi 4. Inilah empat wilayah karbon agak pekat perusahaan di wilayah karbon, kesan pengeluaran karbon boleh membayangkan.

Selain itu, syarat-syarat perlindungan alam sekitar Wilayah (kawasan autonomi dan Majlis Perbandaran) lain adalah lebih ketat, pengawasan alam sekitar berintensiti tinggi juga dijalankan, pengeluaran karbon negara telah atau telah terjejas. Pada bila-bila masa akan ada pengeluaran karbon perusahaan telah tutup, adalah pengeluaran terhad, mengurangkan pengeluaran, perusahaan beberapa telah lama dihentikan kerana dana, perlindungan alam sekitar dan faktor-faktor lain yang sukar untuk meneruskan pengeluaran. Produk karbon di China, terutamanya grafit elektrod kapasiti pengeluaran semakin rendah dan rendah. Permintaan semakin meningkat, output sebenar pengurangan, keadaan berkurangan terbentuk secara semula jadi, dan sukar untuk meringankan dalam jangka pendek.

1500887768574081585.png

Keempat, di pasaran antarabangsa, jurang elektrod grafit adalah lebih besar. Dalam keadaan miskin persekitaran ekonomi pada tahun-tahun sebelumnya, terdapat enam elektrod grafit yang terkenal pengeluar telah ditutup, dan beberapa bahagian perusahaan perobohan peralatan, masalah pengeluaran, mengakibatkan jurang keupayaan mencapai hampir membekalkan 200,000 tan, membuat Antarabangsa pasaran juga menunjukkan keadaan yang pendek. Pada masa ini, didorong oleh permintaan dalam pasaran antarabangsa, jumlah eksport dan harga Qi Sheng, dan walaupun beberapa tentera luar negara mengambil inisiatif untuk menaikkan harga untuk mendapatkan barangan keperluan.

Kelima, grafit elektrod pengeluaran dan proses kitaran adalah agak panjang, biasanya 4 hingga 5 bulan kitaran pengeluaran, pasaran perubahan, ianya sukar untuk menambah dengan cepat dan sebaliknya. Selain itu, beberapa perusahaan kerana dana, perlindungan alam sekitar dan isu-isu lain telah ada cara untuk meningkatkan pengeluaran dalam jangka pendek.

Enam ialah kenaikan harga bahan mentah, kos pengeluaran semakin meningkat. Domestik jarum-tumpuan dari awal rose 4,000 yuan/tan tahun ini kepada 25,000 yuan pada pertengahan Julai / Tan, atau lebih daripada 400%, dan sumber-sumber masih ketat; jarum yang diimport dari awal rose dolar AS 420/tan tahun ini hingga Julai lebih dari $ 2.000 / tan. Begitu juga, harga calcined petroleum coke terkumpul meningkat sebanyak 140%. Harga asfalt arang batu masih meningkat dengan pesat, dalam Disember 2016 Angang keluli, asfalt Bengang harga meningkat 197.27%, asfalt sumber emas harga meningkat 74%, asfalt Huanghua harga meningkat 117.39%. Jarum yang komprehensif coke calcined coke, harga pitch tar arang batu, purata 236.37%. Sehingga akhir Jun, bidang utama yang menghasilkan harga asfalt yang diubahsuai untuk yuan 3650/ton ke 4000 yuan/Tan, berbanding dengan akhir 2016 atau sehingga 1,500 yuan/Tan ~ yuan 1650/Tan; harga asfalt suhu 3300 yuan/Tan ~ 3,500 yuan/Tan, atau sehingga yuan 1350/Tan ~ 1400 yuan/tan.

Tujuh adalah pengeluaran bahan mentah elektrod grafit---coke jarum dan ketat, berkurangan bekalan coke petroleum sulfur rendah. Penghasilan elektrod grafit tidak boleh berat isipadu, ia adalah sukar untuk memenuhi permintaan pasaran. Kekurangan bahan mentah berkualiti tinggi, jangka panjang bermasalah grafit elektrod pengeluaran perusahaan.

Selama bertahun-tahun harga elektrod-elektrod grafit terus kemerosotan, sehingga selepas bahagian bawah, pasaran karbon adalah secara beransur-ansur kembali kepada sebab, yang didorong oleh kesan gabungan pasaran. Pulangan yang berpatutan daripada harga produk bagi inovasi perniagaan karbon dan pembangunan, kemajuan teknologi, menaik taraf peralatan, penjimatan tenaga dan perlindungan alam sekitar, pembangunan mampan memberi jaminan, menyediakan asas. Pada masa yang sama, kita perlu melihat rasional di pasaran, lebih dalam situasi ini baik, lebih perlu seorang Ketua yang jelas, dari jangka masa panjang.

Perusahaan karbon kepada inovasi Sains dan teknologi untuk menggalakkan pembangunan yang sihat dan mampan perusahaan untuk mempercepatkan menaik taraf produk-produk tradisional untuk mempercepatkan pembangunan bahan-bahan baru karbon; untuk melampirkan sangat penting untuk pemuliharaan tenaga, meningkatkan pelaburan tenaga cekap dan berkesan, memperkukuhkan pengendalian harian dan Pengurusan Kemudahan perlindungan alam sekitar untuk memastikan bahawa piawaian perlindungan alam sekitar, bersih dan bertamadun pengeluaran; Lebih banyak yang laris produk dalam kes itu, tetapi juga dalam interaksi Benigna penawaran dan permintaan sisi, mengoptimumkan pengeluaran dan pemasaran penumpuan, perhatian yang lebih kepada kualiti produk, kualiti produk yang tinggi dan perkhidmatan selepas jualan Perkhidmatan untuk menang Amanah jangka panjang pelanggan.